2011/12/22

Mode och kläder - Utan att det kostar skjortan...

De flesta män är inte gjorda av pengar, så när det gäller uppdateringar av garderoben så är priset den viktigaste faktorn man måste ta hänsyn till. Hur gör man då för att spara pengar på kläder i en allt dyrare tillvaro? Hur gör man då för att införskaffa märkes och snygga kläder, utan att betala hutlösa designerpriser.

Säsongsutförsäljningar.
Affärer och märkeskläder kommer med nytt för varje ny säsong och har därför utförsäljningar / lagerrensning / clearance sales etc. Detta händer även på erkänt dyra platser som New York, London och Stockholm där butikerna behöver förnya sortimentet med nya fräscha säsongsvaror. I mellandagarna/januari rasar priserna med 50% eller mer på alla höst och vinterprylar så att du kan göra riktiga fynd. I slutet av augusti/september är det motsvarande rensning på vår och sommarplaggen.

2011/12/20

Budväskor för män - Messenger bags...

För bara 4-5 år sedan var det absolut omöjligt för en man att bära en väska som det minsta påminde om en kvinnlig axelväska, men sedan dess har det hänt mycket. Budväskorna ändrade i ett slag det hela, när man insåg deras praktiska kvaliteter och att dom faktiskt är helt OK. Det är bara att tacka cykelbuden som gjorde det hela möjligt.

Vad som först utmärkte budväskorna var det stora formatet och axelremmen, som gjorde det möjligt att få med sig massor av paket på de olika rundorna. Sedan dess har formatet minskats, och det har tillkommit mer fack och fickor för att få mer ordning på innehållet. Särskilda fack för bärbar dator, mobiler, papper, pennor, broschyrer etc. Hänger man med något sånär i utvecklingen, så vet man att en budväska är ett verkligt hippt tillbehör. De snyggaste väskorna är utan tvekan väskor i läder som ger ett maskulint och manligt intryck, tätt följt av väskor i canvas som också delar läderväskornas egenskaper. Läder har också den egenskapen att det blir vackrare med åren, allt eftersom det åldras. En bra sydd läderväska håller ofta i evigheter, och skulle det undantagsvis hända något med väskan så kan en duktig skomakare lätt fixa det hela.  Jag har inte mycket till övers för syntetväskor även om de är praktiska och prisvärda, men utseendemässigt brister det verkligen.

2011/12/18

Klassisk svensk skinnjacka - Smålandsjackan...

Sprang på en riktig pärla härom veckan på Myrorna för 440:00. Det var en Smålandsjacka i getskinn i ett verkligt bra skick, men det hade inte gjort något om den varit mer sliten. Den är av en klassisk svensk skinnjackemodell, tidlös, praktisk och av hög kvalitet. Jag minns att min morfar hade en exakt likadan skinnjacka, och den har funnits i bakhuvudet på mig i massor av år som något jag verkligen skulle vilja ha, men jag trodde aldrig att jag skulle få tag i en.

Jag har sökt runt på nätet efter information om tillverkaren, men det finns inte mycket uppgifter. Jag har hittat en Allan Wallertz i Tranås, som snart fyller 90 år. Det finns även ett företag Wallertz Skinnindustri AB i Tranås, som bildades i nuvarande form 1993, och förmodligen är de barn eller barnbarn som fortsätter i Allans fotspår.

I alla händelser en fantastisk svensktillverkad jacka med workwearstuk, så jag kan inte vara mer än nöjd.

Skosnören - Alternativa sätt att knyta skor...

Man kan snö in på mycket, som t.ex. olika sätt att knyta slipsar eller flugor. Den här killen har satsat på något mycket mer udda, nämligen alternativa sätt att knyta sina skosnören. Det underliga är dock att ju mer man kollar in de olika varianterna, desto mer intressant blir det. Man blir faktiskt litet sugen att själv pröva något nytt.

För tillfället finns det 36 olika varianter, och du kan gotta dig i knytningar med namn som Sawtooth, Bow Tie (på bilden), Spider Web, Supernova eller Hexagram. Dessutom tar han upp andra aspekter på skosnören som längd, skosnören som släpper och allmänna tips om skosnören etc.

Snyggt gjort Ian < Ian's Shoelace Site >, du har överraskat och gjort mig glad samtidigt.

2011/12/15

Steve McQueen - King of cool

För er som gillar Steve's klädstil finns en sajt <King of Cool> som specialiserat sig på kläder och accesoarer som han använde i filmer och privatlivet. Jackor, tröjor, kavajer och solglasögon m.m. Lite bilder på sortimentet hittar ni här under.

Barbour International jacket £265.99 (slutsåld)
Baracuta G9 jacket £124.99

Hanhart Chronograph watch £2250.00
Great Escape rough-out boots £149.99

2011/12/11

Klassisk engelsk "look" i militär stil - Private Jack White V.C.

Jack White var en riktig Engelsk gentleman och militärhjälte, och den 27 juni 1917 fick han ta emot Victoriakorset för sitt mod under fientlig beskjutning under det 1:a världkriget. Efter kriget återvände han till Manchester, där han var med och grundade bolaget som nu producerar Private Jack White V.C. sortiment av herrkläder. Inspirationen till plaggen kommer från menige Jacks militära bakgrund och är designade av Laura Ashleys son Nick. I varje plagg finns dessutom ett Victoria Cross emblem insytt. Fabriken är en av de sista av sin typ som finns kvar, och dom tillverkar även kläder till Burberry och Paul Smith. Är du ute efter en klassisk engelsk "gentleman look" i militär stil, så titta lite närmare på Private Jack White V.C.
Just nu har dom 15% rabatt på sitt hela sortiment.

Möt menige White

Handsydd sko av Chukkamodell med kontrasterande svart läderremsa. Passar både till jeans och manchesterlook.  
Klassisk slitstark känga som passar till all ledig klädsel.

2011/12/07

Mike Disfarmer - Amerikanska arbets och vardagskläder, en bra bit från Mad Men...

Mike Disfarmer var en excentrisk amerikansk fotograf som levde mellan 1884-1959, och som numer räknas som en av de stora porträttfotograferna. Efter hans död låg glasplåtarna nerpackade till 1974, då Peter Miller började publicera bilder av Disfarmer i The Arkansas Sun och även skickade några av bilderna till Julia Scully, på tidskriften Modern Photography. Direkt från första början såg Scully den unika kvaliteten i Disfarmers porträttbilder, och har sedan dess arbetat med att sprida information om bilderna till allmänheten.

Disfarmers unika porträtt är nu inkluderade i de permanenta samlingarna på the New York Museum of Modern Art, The Metropolitan Museum of Art, The Arkansas Arts Center Museum och the International Center of Photography in New York City. Disfarmer's bilder har också ställts ut på gallerier och museum i Europa och USA.

2011/12/01

Hur man lurar en lögndetektor...

En lögndetektor fungerar genom att mäta psykologiska reaktioner, som förändringar i blodtrycket och hjärtfrekvensen när man besvarar känsliga frågor, men den går att lura.

1. Alternera din andningsteknik.
Andas normalt, ändra den sedan under ca: 15 sekunder. Du kan göra den snabbare eller långsammare, hålla andan i några sekunder efter att du andats ut eller andas ytligare i kortare snabbare andetag.

2. Tänk.
Tänk på saker som som skapar emotionella reaktioner inom dig som, rädsla, frustration eller upphetsning.

3. Genomför matematiska kalkyler för dig själv.
Räkna t.ex. baklänges så snabbt du kan eller utför komplicerade divisioner samtidigt som du besvara frågorna.