Sidor

2015/06/21

Omskaftade japanska kockknivar, nytt skaft på nakiri och bunka, plus en skärbräda i tvärträ...

Under våren har det blivit en hel del knivslöjd eller knivmakeri, och de senaste objekten är en omskaftning / nya skaft på tre japanska kockknivar och tillverkning av en skärbräda i ändträ.

Knivarna är klassiska japanska kockknivar, 2 st nakiri och en st bunka. En av nakiriknivarna har ett rostfritt blad medan de andra två har handsmidda blad i blue paper steel (aogami). De nya skaften är av klassisk japansk oktagonal typ, de borttagna var ovala magnoliaskaft och ett i rostad kastanj. Jag tycker de oktagonala skaften är bekvämare och skönare att använda, och även snyggare.
Mer bilder och text om knivarna här.

Den övre nakirin är smidd i laminerat aogami kolstål och med skaft i flammig björkvril, valnöt, aluminium och vulkfiber. Den undre bunkan är smidd i laminerat aogami kolstål och med skaft i björkvril, goncalo alves, mässing och vulkfiber.

Se ovanstående beskrivning.

Rostfri nakiri med skaft i valnöt och björk.

Skärbräda i tvärträ av mahogny och svensk al.