Sidor

2011/11/28

Den manliga konsten att raka sig dog på 60-70-talet - Raka dig på farfars sätt...

Så du tror att du vet hur man rakar sig?

Om du använder Mach3, Fusion eller något annat multibladsystem med engångskasetter och tillhörande raklödder på sprayburk, så har du inte fått lära dig ordentlig rakning. Men det är inte ditt fel, då vi de senaste 40-50 åren har gått från en manlig befolkning som var stolta över sin rakning, till att bli en manlig procedur som man skulle klara av så snabbt och enkelt som möjligt.

Dagens slit och släng mentalitet när det gäller rakning ger dig garanterat en medioker upplevelse. Du får en rakhyvel som är för lätt för att skära av skäggstråna på egen hand - den förlitar sig i stället på flerbladssystem och att du applicerar tryck under rakningen. Detta medför att du får en undermålig rakningsupplevelse. Elektriska rakhyvlar och de senaste flerbladssystemen irriterar skinnet mer än vad som är nödvändigt med rakbränna, inväxta hårstrån och rodnad som resultat.
Det tillhörande blå/gröna kemiskt mättade raklöddret (med billiga råvaror) på sprayburk gör dessutom ingenting för att förbättra det hela, och luktar mer som sjukhus.

Om jag nu skulle berätta om ett annat sätt att raka sig som förbättrar din hälsa, som är ett bättre miljöalternativ, och som dessutom sparar dig en bra summa  pengar varje år, skulle du då vara intresserad?

Svaret är rakt och enkelt, raka dig på farfars vis!

Detta sätt att raka sig på gör nu en storartad comeback då fler och fler män slänger sina engångs slit-och-släng raktillbehör och går tillbaka till farfars "old school" sätt att raka sig. Det finns två alternativ för "old school" våtrakning, och det är med säkerhetsrakhyvel i metall eller med rakkniv. Den här artikeln uppehåller sig vid det första alternativet, och rakning med rakkniv skall jag försöka ta upp vid ett senare tillfälle.

Vi börjar med hälsoaspekten, som är det vanligaste alternativet till att gå över till våtrakning.

Gammeldags traditionella raktvålar innehåller inga onödiga kemikalier som kan irritera ditt skinn, utan är i stället mättade med nyttiga naturprodukter som ger näring till ditt skinn och återfuktar det. Att det dessutom inte luktar kemiskt utan i stället manligt är ytterligare en fördel.


Din miljöpåverkan.

Traditionell våtrakning med en gammaldags metallhyvel producerar mindre avfall än moderna multibladskasetter. Det enda avfallet det skapar är ett rakblad, samt naturvänligt lödder ner i avloppet. Till skillnad från flerbladskasetter där flera blad är inbakade i plast, är det enkla rakbladet lätt att återvinna. Att det dessutom är mycket billigare att tillverka säger sig självt. Att raktvålar (med naturliga ingredienser) och tillhörande tvålkopp (som återanvänds), har lägre påverkan på miljön än det aerosol/kemikaliefyllda (som går direkt ned i avloppet) raklöddret i sprayburkar av plast och metall är ytterligare en stor miljömässig vinst och självklarhet, samt respektive kostnader vid tillverkningen.
Om du vill minska ditt miljöavtryck ytterligare, så finns altid rakkniven (ja, dom tillverkas fortfarande).

Minskade utgifter.

• Rakhyveln. Den klassiska rakhyveln har funnits i nästan hundra år, och den största skillnaden mot moderna rakhyvlar är att den är tyngre, att den endast använder ett dubbelsidigt blad, samt att kostnaden för blad är så mycket lägre. En ny klassisk metallhyvel kostar från ca: 300:- och uppåt, men du kan hitta dom billigare på Blocket, Tradera och loppisar (men då behöver dom ofta en göras rent). Hör även med farfar/morfar, dom kan ha en hyvel som dom inte använder. Det är inget fel med begagnade klassiska hyvlar, då de är konstruerade att hålla en livstid eller längre. En modern flerbladhyvel i plast kostar från ca: 150 och uppåt 250:-, men den stora frågan man ställer sig är hur länge dom håller, och kommer dom att passa till framtida uppdateringar av bladkasetterna?

• Rakbladen. Efter att ha kollat på nätet efter priser (som är lägre än hos din lokala butik) har jag räknat fram ett snittpris på 55:- för en modern flerbladskasett. Motsvarande pris för dubbelsidiga klassiska blad är 4:80. Det skiljer med andra ord mer än 50:- per blad.
Om man rakar sig varje morgon och varje blad håller för en veckas rakning så blir utslaget på ett år 2860:- för de moderna multibladskasetterna. För de klassiska bladen blir kostnaden 250:- under ett år. En skillnad på över 2600:- om året. Man måste då onekligen ställa sig frågan om stegringen av antalet blad på de moderna hyvlarna är till för att ge oss män en bättre rakningsupplevelse, eller om det är den nedersta raden i årsbokslutet som styr det hela?

• Raklöddret. En sprayburk med kemiskt lödder kostar från ca: 35:- och uppåt räcker ca: 1 månad samt ger en sämre rakning. Priset för en klassisk raktvål börjar runt 30-40:- och går uppåt 300:- och den räcker ca: ett halvår samt ger en bättre rakningsupplevelse/resultat.

• Rakborsten. Ett extra tillbehör som du behöver för en klassisk våtrakning gentemot det moderna rakpaketet. Rakborstar finns med svinborst eller grävlingsborst, och de senare är utan tvekan de bästa. En grävlingsborste håller mer vatten samt ger ett rikligare lödder. På nätet finns det borstar med svinborst från ca: 130-140:-. Priset för grävlingsborstar börjar på litet över 200:- upp till över 100:-. En grävlingsborste för mellan 200-250:- duger utmärkt att börja med.

• Rakmugg. Ännu ett extra tillbehör som du förmodligen kan hitta i något köksskåp hemma.

• Alunstift. Bra att ha hemma om det uppstår blodvite, stoppar snabbt ev. blödning.

Nu över till själva rakningen

• Förbered rakningen. Om du vill få ett bra slutresultat, så förbered rakningen. Målet med förberedelsen är att mjuka upp ditt skägg så att rakningen går lättare och med minimal hudirritation. Ett vått skägg är ett svagare skägg, så det bästa sättet att göra detta på är att raka dig direkt när du kommer ut från duschen. Om du inte duschat, så blöt upp skägget med varmvatten. En varm handduk är ett annat utmärkt sätt att mjuka upp skägget, och som klassiska raksalonger tillämpar.

• Löddra upp. Våtrakning refererar till raktvålen, inte till hyveln. Våtlöddret skapar man med en rakborste och raktvål. Det hela tar bara ett par minuter - och börjar med att man blöter borsten, stoppa därefter ned den i rakmuggen med tvålen i botten och vispa runt med spetsen på borsten tills dess ett rikt marängliknande lödder bildas. Därefter borstar du på löddret i ansiktet/framsidan av halsen med cirkelrörelser. När du täckt allt som skall rakas så kan du jämna ut det hela med några längre drag.

• Själva rakningen. Till skillnad mot flerbladsrakning, så kräver rakning med säkerhetshyvel en del skicklighet och teknik. Så snart du lärt dig tekniken, går det hela som en dans. De fyra viktigaste faktorerna för en framgångsrik rakning är som följer.
[1] Använd så litet tryck som möjligt
[2] Vinkla bladet ifrån dig så mycket som möjligt
[3] Raka med skägget
[4] Satsa på skäggreduktion, inte skäggborttagning. Detta kräver en viss tillvänjning, om du enbart pysslat med  flerbladsrakning hela tidigare.

[1] Hyvelns vikt är ett tillräckligt tryck för rakningen, så du behöver inte trycka själv. Om du trycker som vid flerbladsrakning, så slutar det bara med massor av skärsår. För att undvika extra tryck, så håll hyveln löst längst ute på skaftet.

[2] Rakningsvinkeln brukar oftast vara det mest kritiska att få till och vänja sig vid. Den korrekta vinkeln är 30-45 grader. Ett bra sätt att få till vinkeln är genom att sätta huvudet på hyveln mot kinden, med skaftet parallellt med golvet. Sänk sedan skaftet långsamt tills dess att bladet kan skära dina skäggstrån. Du kan prova fram vinkeln på armen om du inte vill gå direkt på ansiktet.

[3] Rakning mot skägget kan ge dig det lena resultat du är ute efter, men du riskerar att skära upp ansiktet och orsaka inväxta hårstrån (en källa till irritation och problem). Så satsa på att raka med stråna. Om du applicerar lödder och låter hyveln gå över ansiktet mer än en gång under rakningen, så får du garanterat ett mjukt och lent slutresultat.

[4] Flerbladshyvlar har som mål att ta bort så mycket skägg som möjligt i en omgång med hyveln. Det går kanske snabbt, men slutresultatet blir undermåligt med skinirration som följd. Med säkerhetshyveln är det skäggreduktion som gäller, och vanligast är att genomföra rakningen i tre omgångar. Det tar litet längre tid, men slutresultatet är absolut värd den längre tidsåtgången och ditt ansikte kommer att tacka dig.

• Avslutningen. Nu när ditt ansikte är lent som en barnrumpa, så badda ansiktet med litet kallt vatten för att sluta porerna. Följ därefter upp med en after-shave. After-shave lindrar eventuell irritation som kan ha uppstått (om du är ny och inte fått till tekniken än), och skyddar och ger skinnet ett hälsosammare utseende.

Är du en multibladsrakare, så är det verkligen dags för dig att byta till gammaldags rakning på farfars sätt. Du får en bättre och närmare rakning, det är bättre för ditt skinn, det är mycket billigare än de moderna alternativen - och du ingår i ett litet sällskap (som stadigt växer) av män som njuter av sin morgonritual, i stället för att försöka klara av den så snabbt som möjligt.

Rakprylar.
ShawingRoom
ShavingStore
Lash
Gents
Skägg & rakhistoria
SheNet

8 kommentarer:

  1. Anonym29/3/12

    Har plockat fram farsans gamla rakgrejor, men var hittar man raktvål nu för tiden. Bor utanför en mindre stad.
    Arne L

    SvaraRadera
  2. Det är nätet som gäller om du inte hittar tvål lokalt. Annars kanske någon bekant i en större stad kan köpa åt dig och skicka. Du ångrar dig inte.

    SvaraRadera
  3. Anonym31/10/12

    Blev glad att hitta denna blogg. Tipsar gärna om att man kan köpa Palmoliv raktvål i närmaste dagligvaruhandel. Ett utmärkt budgetalternativ som man inte skall underskatta.
    //Patrik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipset, använder själv Old Spice raktvål som jag hittade lokalt.

      Radera
    2. Tabac skall det vara, skrev fel märke...

      Radera
  4. Anonym2/11/12

    Trevlig blogg!
    Jag använder sedan flera år en Merkur-rakhyvel. Började med Coops blåvita rakblad för dryga tjugan för ett tiopack, och de fungerade utmärkt. Använder nu dock rakblad från Feather, som är något vassare. Platta rakblad kan man bryna upp när de börjar bli slöa, och räcker då ännu längre.

    Jag är dock slö själv, och ids inte hålla på med lödder, oljor och dylikt, utan tvättar ansiktet med tvål och varmt vatten och låter skägget vara fuktigt, och rakar. Visst, det glider inte lika skönt, men får jobbet gjort fortare och billigare. Kanske införskaffar en bra rakborste och dito tvål så småningom.

    Mvh/En annan Patte

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan själv vara litet slö med rakning emellanåt, men borsten och tvålen skippar jag inte. Jag tycker det är en skön känsla efter rakningen.

      Radera
  5. Anonym6/3/13

    ett tips till den som vill börja billigt är att köpa tvål, borste och rakblad på Tradera, det finns en hel del att välja på....jag hittade mitt favoritblad Feather där!

    SvaraRadera