Sidor

2012/02/20

Flugans (bow tie) återkomst som manligt modetillbehör.

De senaste åren har allt fler killar och män börjat använda fluga i stället för slips, och det är särskilt framträdande bland kändisar och den hippa trendiga gruppen av yngre män och killar som tagit upp bruket och som vet vart vinden blåser.

Jag personligen har aldrig fått så många positiva kommentarer som när jag började använda fluga för några år sedan. Kommentarerna kommer från både män och kvinnor av alla åldrar (med ett starkt övertag för spinnsidan). Jag var inte en tidigare slipsbärare, utan tillhörde gruppen som inte hade något av de två alternativen.

Fluga eller slips är verkligen en vattendelare när det gäller halsdekorationen hos män, antigen är man en flugälskare eller inte, och medlemmar av dessa två grupper framhäver med empati varför man inte tillhör den andra gruppen.
Från motståndarna framhävs ofta att flugbärare är excentriska, obstinata, politiskt konservativa, världsfrånvända akademiker och rigida till sin karaktär. Dom anser dessutom att flugbärare hör till yrkesgrupper som advokater, arkitekter, vetenskapsmän, läkare, professorer, politiker, komiker, nördar, trollkarlar och cirkusdirektörer, samt ses som osexigt.

Flugälskarna brukar kontra med att det krävs karaktär och integritet att bära fluga, och är det självklara valet för individualister som inte vill gömma sig och gå i flock, som det stora flertalet andra hanar i hjorden. När det gäller sexigheten pekar dom ofta på män som James Bond/Daniel Craig, Brad Pitt, George Clooney, Kayne West och andra manliga modeförebilder som definitivt inte kan anses vara osexiga.

I alla händelser så har ovanstående stereotyper numera tappat det mesta av sin relevans, då flugan nu fått en pånyttfödelse och kan ses på fler män än tidigare. Många av de stora mer välkända designerna inkorporerar flugan som en jämbördig accessoar till slipsen, och den syns i allt fler kollektioner. Vid många premiärer och galor har slipsen fått stryka på foten för flugan hos etablerade manliga kändisar, som alltid gått före när det gäller vad som är på gång. Många av de större och mest trendiga butikerna i världens huvudstäder har noterat en stark uppgång i försäljning av flugor (upp till 25-30%), och många som inte ens hade flugor i sortimentet för några år sedan har numer flugan som en av de viktigaste accessoarerna. Noterbart är också att det mest är yngre hippa killar och män som köper och bär flugor.

Ursprunget till dagens fluga kom från de Kroatiska legosoldater som deltog i de Preussiska krigen under 1600-talet, och som hade en halsduk som de använde för att knyta ihop halsöppningen på sina skjortor. Detta mode anammades ganska omgående (under namnet cravat, som är det franska ordet för Kroat) av franska högreståndspersoner som var dåtidens modeförebilder, och som spred sig som en löpeld under 17 och 1800-talet. Det är osäkert om kravatten sedan utvecklades till flugan och slipsen, eller om kravatten banade väg för flugan som sedan ledde till slipsens introduktion.

De mest traditionella flugorna tillverkas i specifika storlekar (och passar bara till en halsstorlek) mellan ca: 35-50cm, samma som halsstorleken på skjortor. För många utlandstillverkade flugor anges måtten oftast i "inch", som då måste konverteras till cm. Dessa flugor används oftast till ståkragar med snibb (wing collar shirts) för att inte exponera det osnygga spännet/låset som finns på justerbara flugor.

De justerbara flugorna är en senare uppfinning (för att förenkla tillverkningen) och används i mer vardagliga sammanhang, då låsspännet döljs under den nedvikta kragen på skjortan.

Färdigknutna flugor och clip-onflugor är en sak för sig, eller som en klok man en gång sa "Att klä sig i fluga är en sak, men att veta hur man knyter den är något helt annat. En färdigknuten eller clip-on fluga är som ett mesigt/sunkigt handslag, och får aldrig någon respekt!".
Färdigknutna flugor är för perfekta och ser döda och opersonliga ut, och tjusningen med en egenknuten fluga ligger i dess unika ofullständighet som blir olika varje gång du knyter den. Så funderar du börja bära fluga så lär dig hur du knyter den, det är inte så svårt som man tror. Ett bra sätt att lära sig hur man gör är genom någon av följande YouTube-videos: clip 1, clip 2.

Det finns som sagt var i huvudsak tre typer av flugor: 1) den man knuter själv, 2) förknutna med resår / knäppband, och 3) clip-ons. Du bör undvika de två senare.

Förutom ovanstående tre typer så finns det även tre huvudmodeller med varierande utseende, och jag använder de engelska namnen: 1) bat-wing, 2) butterfly eller thistle, och 3) diamond tip/diamond point.
Nu för tiden finns det flera olika varianter av varje modell som skinny, slimline, jumbo etc., och modellerna kan även vara mellanting mellan de olika typerna.
Bat-wing har raka ändar och används oftast ihop med tuxedo. Butterfly har lätt rundade ändar och påminner lite om en fjäril och passar bättre till dagligt bruk. Diamond tip har som namnet antyder spetsiga ändar och måste knytas nogrannt så att den inte ser för symmetrisk och stel ut.

Lite fler saker att tänka på. För dagligt bruk satsa på flugor tillverkade av tyg med struktur som flanell, kostymulltyg, denim, grövre bomull, bäckebölja (seersucker), Madrasbomull etc. Till formellt kvällsbruk passar svart siden (eller vit siden om inbjudan så kräver). Svarta flugor i ull eller grosgrain (ribbad siden) ger ett mer modernt intryck.
För dagligt bruk bör man även tänka på att flugan inte skall ge ett för formellt intryck så därför är det bättre med ledigare mönster som paisley, ränder, rutor och prickar. Färgerna bör vara mörka, sobra och dämpade så att inte flugan krockar med din övriga klädsel utan synkas med den.

Nu när du vet litet om reglerna, så är det dags att bryta mot dom. Vik upp ärmarna, eller använd en bruks eller skinnjacka i stället för kavaj eller kostym. Bär flugan till en modern slimmad kostym eller ihop med en skjorta och kabelstickad tröja med ståkrage och knappslå. Ett annat sätt att göra den lite rebellisk är genom att knyta upp flugan och bära den hängande med uppknäppt skorta och kavaj som Daniel Craig gjorde på James Bond affischen.

Flugan som i flydda dagar bars av stora personligheter som • Grucho Marx, • Humphrey Bogart, • Theodore Roosevelt • Charlie Chaplin • Winston Churchill • Fred Astaire, • Ian Fleming m.fl. förknippas idag inte enbart med skräddarsydda kostymer, tuxedos och sammetssmoking, utan mer med kläder som piketröjor, slipovers, tröjor och koftor.

Bevis på detta var framträdandet i flera av de manliga vårkollektionerna för 2012 för ett tag sedan. Modehus som Roberto Cavalli, Gucci och Victor & Rolf hade flugor i sina visningskollektioner i Paris och Milano, och Alexander McQueen har regelbundet med flugor, inklusive en i tartanrutor i sin kollektion. Oftast förekom de i en mer nedklädd och ledigare outfit.

"För 4-5 år sedan skulle en fluga uppfattas som väldigt nördigt och oattraktivt" säger Barry Tulip, chefsdesigner för Gives & Hawkes på Saville Row (som skräddat åt Noël Coward och Brian Ferry). Men detta är den främsta anledningen till att män bär fluga idag, det går tvärs emot normen och är därför väldigt attraktivt. Vi har märkt en rejäl uppgång av användandet av flugor och den drivkraften kommer från en yngre, trendigare kultur.

Denna åsikt återspeglas även av Nicholas Fugler, som är försäljningschef hos skräddarföretaget New & Lingwood på Jermyn Street, som bl.a. är leverantör till Eton College. "Det vi märker är ett intresse att gå tillbaka till en look som inte har funnits på ett bra tag" säger Nicholas. "Historiskt sett så farföräldrarna burit något, nästa generation har vägrat, men barnbarnen vill bära det som farfar bar och det är en uppskattning av något som gått förlorat. Det som var totalt passé för pappa är helt acceptabelt och OK för nästa generation.

Nicholas tillägger att dom de "tre senaste åren haft en årlig ökning på 20% när det gäller försäljning a flugor" och att "denna renässans följer en teknologi-inspirerad preppy look med slimmade byxor, rutiga skjortor, tweedjackor och prickiga flugor".

En del av tjusningen har alltid varit dess effektivitet som klädesplagg. För 300-400:- kan du införskaffa en handsydd fluga i vävd siden som inte dinglar i en sjukhuspatients ansikte, som inte fastnar i dörrar eller innehåller rester från senaste lunchen. Designers framhåller dessutom att den oerhört smickrande då den sitter symmetriskt på på halsen och framhäver bärarens ansikte.

Så är du inte flugbärare ännu så är det verkligen dags att du blir det, det är aldrig för sent. Som det är sagt, "en gentleman har alltid den självklara rätten att ändra uppfattning".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar