2012/09/21

Viktigt för retro workwear, detaljerna ger helheten...

Vad jag verkligen gillar med vintage och retro workwear är den höga kvaliteten och de genomtänkta detaljerna som genomsyrar hela plaggen. De är inte som moderna arbetarkläder som genomgående är gjorda av obehagliga syntetmaterial och utan ett uns stil, som gör att användning endast begränsas till specifika jobb. De klassiska arbetarplaggen har däremot stil, och går utmärkt att även använda till vardags. Just nu är det bland det hippaste man kan klä sig i modemässigt.

Som oftast är det i Japan som det hela började och därefter växt med flera fantastiska tillverkare. Västvärldens modeföretag var inte sena med att snappa upp det hela, och nu hittar man retro workwear från flera stora tillverkare. Levis har t.ex en egen retrodivision, Starten till det hela var att framsynta japanska tygtillverkare köpte upp de utrangerade amerikanska smala skyttelvävstolarna som användes till den tidiga denimtillverkningen, och började tillverka denim och duck canvas enligt gamla förebilder. När japanska företag gör någonting så gör de det inte bara med ena handen, utan de går all-in. Allt skall vara rätt, med de bästa material, vävt och sytt på rätt maskiner och med de klassiska detaljerna som fanns på plagg från den första delen av 1900-talet. Att de dessutom för större delen av produktionen använder naturmaterial (som på förebilderna) utan att snåla med sekunda syntetmaterial, gör inte det hela sämre.


Det hela påminner en hel del om när japanska gitarrtillverkare började tillverka kopior av 50 och 60-tals Fender och Gibsongitarrer i slutet av 1970-talet. Gitarrer som var mer trogna förbilderna och av bättre kvalitet än vad som då tillverkades av Gibson och Fender. Detta drog igång hela retrovågen när det gäller elgitarrer, och fick de amerikanska tillverkarna att höja sin kvalitet / följa John för att över huvud taget vara kvar på planen.


När det gäller detaljerna i retro workwear, kan jag inte låta bli att inkludera några bilder på det jag syftar på. Detaljer som är där av en anledning, och som även fungerar designmässigt. Trots att vi i dag inte använder fickrovor, så fungerar retrodesignen / funktionen på bröstfickan för att klockan inte skall trilla ut när man böjer sig fram. Det extra snedställda knapphålet för klockkedjan är även helt rätt. Infästningen av knapparna med ring på baksidan är också praktiskt och andas funktion. Utmärkta exempel på när funktion ger bra design.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar