Min äldsta son hade sett en snygg "Fair Isle" mönsterstickad tröja från Lyle & Scott, som han önskade sig i födelsedagspresent. Jag besökte litet olika butiker i min hemstad utan att få napp, och som avslutning besökte jag Brothers herrbutik som jag visste hade Lyle & Scott i sortimentet. Jag frågade en trevlig expedit om dom hade några "Fair Isle" tröjor i sortimentet, och hon såg ut som ett stort frågetecken. Expediten hade ingen aning om vad Fair Isle var och vände sig till sin kollega, som visade sig vara lika okunnig.
Det är så man häpnar över denna brist på kunskap, med tanke på att de båda är anställda i en finare etablerad klädkedja, och skall bistå kunder med råd, hjälp och expertiskunnande. Fair Isletröjor är ju en etablerad klassiker sedan långliga tider, både för män och kvinnor.
Med anledning av ovanstående följer här en liten historielektion i ämnet.
Fair Islestickning är en stickning där man skapar mönster med hjälp av olika färger. Namnet kommer från Fair Isle, som är en liten ö i norra Skotland och en del av Shetlandsöarna. Traditionella Fair Islemönster har en begränsad palett på ca: 5 färger. Man använder två färger per mönsterrad, den rundstickas, klipps isär (cutting the steek) och sys ihop.
Fair Islestickade plagg fick sitt genombrott och blev populärt när Prinsen av Wales (sedermera Edward VIII) började använda Fair Isle slipovers 1921.
Den första fick han i present av en klädeshandlare som hette James A. Smith. Prinsen blev därefter en flitig användare av Fair Isleslipovers och tröjor. Plaggen bar han vid olika evenemang och när han reste runt i imperiet och världen för det engelska kungahusets räkning. Han bar det t.o.m. på ett porträtt målat av John St. Helier Lander. Plagget spreds därefter till Cambridge, Oxford och resten av världen, och blev ett basplagg i varje gentlemans garderob och för många kvinnor.
Bilderna är på två porträtt och resten från Ralph Laurens höstkollektion för 2012.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar