2011/12/07

Mike Disfarmer - Amerikanska arbets och vardagskläder, en bra bit från Mad Men...

Mike Disfarmer var en excentrisk amerikansk fotograf som levde mellan 1884-1959, och som numer räknas som en av de stora porträttfotograferna. Efter hans död låg glasplåtarna nerpackade till 1974, då Peter Miller började publicera bilder av Disfarmer i The Arkansas Sun och även skickade några av bilderna till Julia Scully, på tidskriften Modern Photography. Direkt från första början såg Scully den unika kvaliteten i Disfarmers porträttbilder, och har sedan dess arbetat med att sprida information om bilderna till allmänheten.

Disfarmers unika porträtt är nu inkluderade i de permanenta samlingarna på the New York Museum of Modern Art, The Metropolitan Museum of Art, The Arkansas Arts Center Museum och the International Center of Photography in New York City. Disfarmer's bilder har också ställts ut på gallerier och museum i Europa och USA.

Bilderna är fantastiska, men det är även intressant med klädseln på personerna i bilderna. De flesta personerna är inte uppklädda, utan är i sina vardags/arbetskläder. Med tanke på det ökande intresset för amerikanska vintage workwear-kläder och nytillverkning av gamla modeller, så är Disfarmers bilder en stor inspirationskälla. Det finns nu flera tillverkare av denna typ av arbetskläder i Amerika, samt även i Japan. Kvaliteten på plaggen är otroligt hög (som förr i tiden), och ingenting för slit och släng användare/stora butikskedjor.
Bilderna och kläderna från de mindre tillverkarna har även påverkat och inspirerat de större mer kända klädhusen som t.ex Ralph Lauren med sin Double RL & Co.

Så vill du ha kläder med tidlös stil och hög kvalitet som du inte sänker i första taget, så gör en sökning på "workwear", "vintage workwear" eller "retro workwear"på nätet, så får du garanterat massor av bra träffar. Jag är inte så hemma på svenska butiker, men Mr Mudd and Mr Gold är ett  ställe att hitta bra amerikansk workwear.
Lämna gärna tips på andra butiker som kommentarer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar