2011/12/22

Mode och kläder - Utan att det kostar skjortan...

De flesta män är inte gjorda av pengar, så när det gäller uppdateringar av garderoben så är priset den viktigaste faktorn man måste ta hänsyn till. Hur gör man då för att spara pengar på kläder i en allt dyrare tillvaro? Hur gör man då för att införskaffa märkes och snygga kläder, utan att betala hutlösa designerpriser.

Säsongsutförsäljningar.
Affärer och märkeskläder kommer med nytt för varje ny säsong och har därför utförsäljningar / lagerrensning / clearance sales etc. Detta händer även på erkänt dyra platser som New York, London och Stockholm där butikerna behöver förnya sortimentet med nya fräscha säsongsvaror. I mellandagarna/januari rasar priserna med 50% eller mer på alla höst och vinterprylar så att du kan göra riktiga fynd. I slutet av augusti/september är det motsvarande rensning på vår och sommarplaggen.

De flesta försöker hänga med i de senaste trenderna, men när det gäller mer tidlösa och klassiska plagg och tillbehör som skor, skjortor, tweedkavajer m.m., så kan man spara stora pengar om man handlar dessa och hänger i garderoben till efterföljande år. Exempelvis en V-ringad eller rundhalsad tröja kommer inte att förändras nämnvärt till nästa säsong. Att satsa på klassiskt lönar sig, istället för att förlora pengar på något väldigt trendigt bara därför det är billigt (och som man inte vill se efter några månader).

Handla på nätet.
En vanlig butik i cityläge är väldigt dyr att driva, och det återspeglas naturligtvis i deras priser. Men genom att handla online kan man spara stora summor på kläder, skor och tillbehör, då priserna är lägre och sortimentet oftast är större.

Ett bra ställe att börja är eBay.se, även om en stor del av deras utbud handlar om vintage och samlargrejor. Men ofta har dessa säljare en länk till sitt övriga sortiment, och chansen är stor att du kan hitta saker du gillar till priser som ligger en bra bit under de vanliga butikspriserna. När det gäller eBay så ställer jag in sökningarna på främst England och Tyskland, då du handlar inom EU och inga extra kostnader för tull, skatt eller moms tillkommer (bara frakt tillkommer). Ibland söker jag även på USA-marknaden, men då blir det oftast mindre grejor då frakt, moms och tull oftast tillkommer (men ibland slinker det igenom utan dessa avgifter, förutom frakten).

Vid köp på Ebay är det vissa saker du måste beakta. Ett är att kolla frakten noga och om andra kostnader tillkommer. Det andra är om ett erbjudande är för bra för att vara sant, så är det förmodligen något lurigt med det hela - med tanke på alla kopior som översvämmar marknaden. Kolla säljarens historia noga så att det inte förekommer tveksamheter.

Det går dessutom bra att handla från etablerade utländska nätbutiker, då de flesta varor har mycket lägre priser än hos de svenska handlarna (jeans och skor är ett utmärkt exempel). Om du dessutom håller dig inom EU slipper du tull och moms.

Handla vintageplagg och tillbehör.
En marknad som många undviker då den främst förknippas med gravt trendiga konststuderande och de personer som brukar frekventer soppkök. Helt felaktigt, de som nu besöker och handlar på dessa inrättningar är personer ur alla samhällsklasser som har ekonomiskt sinne och känsla för kläder, och som inte låter kläderna och märkeshysterien äga dom. Utbudet varierar från kvalitetsplagg från dagarna när det fanns en svensk teko-industri til de senaste märkeskläderna. Senaste besöket resulterade i en ny obegagnad Paul Smith piketröja, ett par nya obegagnade manchesterbyxor från Ralph Lauren, och en lätt begagnad kavaj i Harris-tweed (skitsnygg) för under 250:00. Skulle jag dessutom hitta en lagom sliten Barbourjacka så skulle jag slå till direkt, då sådana plagg har mer stil och integritet ån dagens motsvarighet. Var dock noga med att inspektera objekten noggrant. Även om priser är lågt, så kan en fläck eller slitage göra att det inte är värt priset.

Nackdelen med vintageshopping är att det tar lite tid, då man måste besöka olika inköpsställen flera gånger per månad för att inte missa pärlorna i sortimentet.

Factory outlets
Här säljs märkeskläder ut till kraftigt rabatterade priser året runt. Nackdelen är att det inte finns så många i Sverige.

Gör det enkelt
En vit T-tröja är en vit T-tröja. Oavsett om tröjan kommer från en fyndbutik eller från en märkesbutik, så är dom i det närmaste identiska. Att lägga mer än 60-80 kronor på en T-shirt är helt onödigt.

Sammanfattning
Snygg stil är ett sinnestillstånd. Varje märkestillverkare vill få dig att tro att det är just deras plagg som ger dig svaret på dina behov. Dessutom pekar deras höga priser på att du tror och litar på att dom har rätt. Men genom att känna dig sjäv och vad som passar just dig, är det första steget i att greppa tag i de gäckande kläderbjudanden som passerar och maximera din garderobsbudget.

Passform, tillskärning och enkelhet är allt när det gäller bra inköp. Ju längre du kan distansera dig från märkesloggor, desto större auktoritet och mystik skapar du omkring dig. Mode är dyrt - Stil är det inte. Var uppmärksam på vad som händer inom modet, och du kommer att förvånas hur litet det kostar dig att klä dig snyggt och med stil.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar