2013/03/17

Bartitsu - Kampsport för en gentleman, och Sherlock Holmes...

Håll nidingar i schack på Sherlock Holmes sätt.

Om du bor i ett "livligt" grannskap, så finns ett victorianskt kampsportförsvar speciellt framtaget för den sanne gentlemannen.
Bartitsu, är ett självförsvar som inkluderar din promenadkäpp, ditt paraply eller överrock på ett väldigt effektivt sätt.

Bartitsu, som utvecklades av Edward Barton-Wright i slutet av förförra seklet, är en kombination av flera olika fightingstilar, och är utan tvekan den första mixade kampsporten. Att den utvecklades av en victoriansk gentleman, och även används av Sherlock Holmes i kampen mot Moriarty i en av Conyan Doyles böcker, har skapat ett nyväckt intresse för detta sätt att försvara sig mot skumma huliganer och gatulymlar. Bartitsu används med framgång i de senaste Sherlockfilmerna med Robert Downey Jr.

The Bartitsu Society är ett sällskap som aktivt stöder och marknadsför Bartitsu som ett fungerande självförsvar genom kurser och utbildning, för att förhoppningsvis hålla Barton-Wright's namn levande.

Det finns även en bok om Barton-Wright's Bartitsu från Ivy Press som heter "The Sherlock Holmes School of Self Defence: The Manly Art of Bartitsu as used against Professor Moriarty" för dom som vill lära sig mer i ämnet.
I boken finns instruktioner om hur man försvarar sig med saker man har omkring sig, som t.ex paraply eller en cykel. Boken innehåller dessutom härliga bilder på gentlemän i olika försvarspositioner och användbara tips.

Jag förmodar att den är väldigt informativ och underhållande.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar