2011/11/29

Ny bok - Gary Cooper - stilikon

“Dressed up like a million-dollar trouper/
Tryin’ hard to look like Gary Cooper/
Super duper”
—“Puttin’ on the Ritz,” Irving Berlin (revised lyrics, 1946)

År 1946, när Irving Berlin reviderade texten på sin låt från 1928 “Puttin’ on the Ritz” och inkluderade ovanstående minnesvärda rader, så hade Gary Cooper varit en stjärna i mer än 15 år, och ingen var mer super duper än Gary Cooper vid den tiden. Han förmedlade en rättframhet och ärligt stilideal som struntade i och ignorerade den konstlade glamour och posörsattityd som omgav de flesta stjärnor i Hollywood vid den tiden. Oberoende av vilken kostym han bar, så ägde han den. Kameran älskade honom, och även biobesökarna.

Men kostymer är en sak, och kläder en annan. Privat, och i många av de tidigare filmerna bar han enklare samtida klädesplagg. Han hade utarbetat och finslipat sin egna utvalda stil som kombinerade perfekt skräddade kostymer i europeisk still med amerikanskanska lediga fritids/sportplagg, och var den första och fortfarande det bästa exemplet på en elegant, internationell maskulin stil med rötter i amerikanska ideal. Cooper bar upp sina kläder med en självsäker ledig elegans, vare sig det gällde alldagliga fritidskläder, eller formella högtidsplagg.


Nyutgiven bok med privata ej tidigare publicerade bilder på en av 1900-talets största stilikoner - Gary Cooper.  Gary Cooper - Enduring Style - $60

Mer om Gary Cooper

BildspelIngrid Bergman, Gary och Clark Gable

Pablo Picasso och Gary.

Gary och Ernst Hemingway jagar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar