2011/11/27

Schotts skepparkavaj - en klassiker...

Underskatta inte klassiska tidlösa plagg. När du sätter på dig en skepparkavaj (pea coat på engelska), så bär du på samtidigt på en stor dos marinhistoria. Om det beror på de rena linjerna, den enkla militära stilen eller den smarta designen, så ser man alltid bra ut med en skepparkavaj. Den passar till nästan allt, ger skydd mot kyliga kalla vindar och har varit ett omtyckt basplagg för generationer män.

Dagens skepparkavaj kommer ursprungligen från den brittiska marinens "reefer jacket". Den kortare modellen gjorde den lätt att arbeta i, och dubbelknäppningen var ett bra skydd mot kall blåst och mot att man fastnade i olika segeltåtar. Designen/funktionen blev så uppskattad, att den anammades av de flesta av Europas sjöstridskrafter. Namnet "pea coat" tros härstamma från de holländska ordet "pij" som betyder grov ull. Så småningom blev det förkortat till p-jacka för att slutligen övergå till pea coat.

Nog med historia, och låt mig i stället gå över till en av mina favoriter, Schotts skepparkavaj (det finns naturligtvis flera andra utmärkta tillverkare av skepparkavajer). Jag köpte en Schotts "Classic Melton Pea Coat" för sju år sedan, och den blev och har förblivit en favorit. Den plockas fram på hösten och hänger med en bra bit in på vårvintern. Et plagg jag inte klarar mig utan.

Sist lite info om Schotts som har tillverkat ruskväderplagg sedan 1913. Dom började tillverka skepparkavajer till US Navy alldeles innan starten på andra världskriget, och fortsatte som officiel leverantör fram till slutet av 1990-talet. Den var i den vevan som de började tillverka jackan även till civilt bruk enligt exakta militära specifikationer. Enligt Jason Schott är det sedan dess deras bästsäljande produkt då den aldrig blir omodern, och det är däför som alla modeföretag från Prada till Old Navy har sin egen variant i sortimentet. Men om du vill vara klädd i något så ikoniskt som en skepparkavaj, så varför inte satsa på "real deal.

Stor bild (finns i flerfärger).
Men's Slim Fitting Wool Peacoat $250
Överst höger.
Classic Melton Pea Coat in Long Sizes $238
Underst höger.
Classic Wool Naval Pea Coat with Leather Trim $310

Svenska säljare av Schott (kan ha ett mer begränsat sortiment)
La Redoute

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar