2012/04/19

"Ny" symaskin - Vintage Singer 201 från 1946...

Jag har länge funderat på att börja lära mig sy, och nu har jag äntligen gjort slag i saken. Jag har letat efter den rätta symaskinen i ett par månader och för en vecka sedan hittade jag min drömmaskin, en Singer 201 på Blocket till det facila priset av 500:00. Singer 201-an har tillverkningsnummer ED828341, som visar att den tillverkades i nådens år 1946 i Kilbowie, Skottland.

Nu undrar du förstås varför jag inte köpte en modern maskin i plast som fixar alla stygn och litet till, utan i stället valde en gammal maskin som bara klarar av raksöm och som enda finess har fram och back (för att fästa tråden). Orsaken är ganska enkel och självklar, nämligen att kvaliteten på min Singer är överlägsen dagens maskiner och den syr en raksöm som är överlägsen allt som moderna maskiner kan prestera (nu talar jag om hemsymaskiner och inte svindyra proffsmaskiner). Det finns en anledning till att 201:an kallas för skräddarmaskinen.

Ett utmärkt bevis på maskinens kvaliteter är att den fortfarande finns kvar och fungerar efter 66 år, och det finns ännu äldre Singermaskiner som fortfarande är i fullt bruk. Hur många av dagens moderna plastmaskiner tror du finns kvar efter ens 10-15 år? Tillverkningen av Singer 201 lades ned 1962 (den startade 1936), helt enkelt för att det inte lönade sig att tillverka symaskiner med så hög kvalitet längre (den billiga japanska vågen av maskiner gjorde det hela omöjligt), och det var förmodligen detsamma för svenska Husqvarna.

En annan orsak till att köpa en gammal/vintagemaskin är naturligtvis priset, för ett pris som bara är bråkdelen av vad nya maskiner kostar så får du en maskin av högre kvalitet, en maskin som håller längre, en maskin som syr bättre, och som dessutom är otroligt vackra. De moderna maskiner jag jämför med är naturligtvis hemsymaskiner med kvalitet och inte "engångsmaskinerna" som säljs på stormarknader. Har du en gammal symaskin, en Singer eller Husqvarna efter din mor eller mormor (även trampmaskiner). Se då till att få den i ordning genom att göra rent den och smörja upp den, så har du en symaskin som du kommer att få mycket glädje av många år framöver.

Här följer några bilder på den vackra skönheten, min Singer 201...


8 kommentarer:

 1. Anonym18/7/12

  Hej!

  Fick just tag i en likadan med serie nummer EG 563265 ! Hur kan jag kolla årtal o så på den?
  Mvh Mats
  masseboyboy@hotmail.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,
   Du kan kolla tillverkningsår om du går till listan på följande länk: http://singerzone.blogspot.se/p/alder-pa-din-singer.html#twoletter
   Enligt listan är den tillverkad 1951, alltså 61 år. Hoppas den funkar som den skall.

   Radera
 2. Hej, jag har nyss börjat leta efter en gammal singer symaskin. Det står sällan modellbeteckning på annonser på blocket. Vad ska jag titta efter för att veta att det är 201 K?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Helena, ursäkta att du fått vänta på svar men jag har varit bortrest. Om säljaren inte tagit med modellbeteckningen blir det lite roddigt. Det bästa är då att lära sig känna igen modellen, det kan ta lite tid men snart nog kan du direkt se om det är en 201K.

   Radera
  2. Tack för ditt svar. Jag letar vidare.

   Radera
 3. Hej! Jag fick i födelsedags present en liknande nr. EF763626. Håller med er, den syr som en dröm och bättre maskiner finns inte idag. Jag blev symaskin passionerad för två år sedan. Vänder kragen på skjortorna och lägger upp mina byxor, än så länge. Ibland sitter vid maskinen, hör på den och funderar...
  Just nu letar efter en manual till den. Har ni nån tips... Välkomna!
  MVH
  Yanduy Cabrera
  Örebro

  SvaraRadera
 4. Hej Juan,
  Vi är nära grannar då jag också är Örebroare. Manualer är knepigt. På engelska lättare, på svenska svårare. Jag skulle söka på nätet och genom att bli medlem på något syforum [ http://www.sysidan.se/forum/ ] och fråga om någon har en manual som dom kan kopiera mot ersättning och porto. Hör även med symaskinsaffären på Järnvägsgatan (nära Centralstation) om han kan hjälpa dig då han är bra på äldre maskiner.
  MVH
  EH

  SvaraRadera
 5. Tusen tack,ska forska vidare enligt tipsen. Vilken vacker väder!
  MVH
  Yanduy
  Örebro är bäst!

  SvaraRadera