2012/03/25

Den manliga färdigheten att sparka in en dörr...

Hur man sparkar in en dörr

Innan vi går in på detaljer så måste vi slå fast en sak, att sparka in en dörr är inte det bästa sättet att öppna en låst dörr. Både låset och dörren blir skadade, och kostar en hel del att fixa till igen. Det är bättre att ringa efter en låssmed, dyrka upp låset eller klättra in genom ett fönster.

Men tänk dig något av följande scenarios. En dam är i nöd bakom en låst dörr. Du befinner dig i ett brinnande hus utan nödutgång och med en brinnande dörr. Dina nära och kära är i ett brinnande hus och du är utlåst. Då kan du inte stå där och fumla med en nyckel, du måste spränga dörren! Kanske någon av dina nära behöver medicinsk hjälp men befinner sig i ett låst rum eller i ett låst hus. Vad gör du då?
Bete dig som en karl för böveln! Sparka in den jäkla dörren! Du vet att det är något du alltid velat göra.

Hur man spränger en dörr.

Du har förmodligen sett massor av filmer där hjälten slänger sig mot dörren med axeln före, rätt eller fel? Helt fel! Den tekniken är verkligen uber-manligt, men den slutar förmodligen med att din axel hoppar ur led. Då är det tio resor bättre med en välplacerad och kraftfull manlig spark.

Det första du skall göra är att kolla så att dörren öppnas ifrån dig. Öppnas den emot dig så är det näst intill omöjligt att sparka in den. Se till att du står stadigt med stödfoten och i bra balans. Stå med ansiktet mot dörren och placera en kraftig hälspark på dörren nära låset, och ge extra moment till sparken genom att skjuta ifrån med stödfoten. Anledningen till att du skall sparka nära låset är det är där som dörren oftast är som svagast. Sparka inte direkt på låset, då kan du skada foten.
Efter någon / några sparkar bör dörren börja spricka och ge med sig. De flesta moderna dörrar är idag gjorda av mjuka träslag och vanligtvis ihåliga. Dom kommer med stor säkerhet att ge efter då låskolven oftast bara går in 2-3 cm i karmen. Solida dörrar är en helt annan sak, men fortsätt tills det att dörren ger med sig, och du framstår som en hjälte. Säkerhetsdörrar är näst intill omöjliga att sparka in, och det är oftast ingen ide att försöka (även om situationen och nöden gör det svårt att låta bli.

Vad du än gör, så glöm karateinspirerade hoppsparkar. Det kanske ser väldigt macho ut när du visar upp din fysik och koordination i hoppet, men språnget försämrar stabiliteten, precisionen och kraften i sparken, och slutresultatet blir oftast att du ligger i en hög på golvet med ont här och där efter den oplanerade landningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar