2013/12/09

Snygg keps i vinter, men mindre bra svenskt utbud...

Att kepsen kommit tillbaka i herrmodet är väl känt för de flesta som har litet koll på vad som händer, och framgången för Peaky Blinders har skruvat upp intresset för denna huvudbonat ytterligare några snäpp den senaste tiden. Att hitta en snygg newsboykeps här i Sverige är däremot förknippat med en hel del problem. Problemet består i att utbudet hos de olika butikerna som säljer herrkläder  (även hos speciella hattaffärer) är helt hopplöst, om man är ute efter att införskaffa en snygg keps och vill ha lite att välja mellan. Så är det i alla fall i den medelstora svenska stad där jag är bosatt.

Är man t.ex. ute efter en newsboy keps i 100% ull (läs tweed), så har de oftast bara ett par kepsar att välja mellan. Kollar man sedan in etiketten för att se vad den är tillverkad i för material, så visar det sig att den ofta innehåller 30-50% syntetmaterial - inte alls vad man är ute efter och har tänkt sig. Den värmande faktorn är kraftigt reducerad och blandningen av ull och syntet gör att den snart blir noppig och ful och helt oandvändbar. Det finns några lysande undantag när det gäller butiker och utbud, och till dom hör utan tvekan Götgatans Hattbar.

Räddningen i det fallet blir naturligtvis att vända sig till en butik på nätet och gärna en som inte ligger i Sverige, så slår man två flugor i en smäll. Utbudet blir så mycket större och priset så mycket lägre. I det sammanhanget vänder jag mig med förkärlek till Village Hats, som har ett omfattande sortiment att välja mellan och som dessutom har snabb leverans och bra priser. Är du ute efter en snygg keps eller annan huvudbonad och vill ha en del att välja mellan, så är det ett bra ställe att börja på.

En liten kommentar/tillägg: Då jag har kollat på Tradera så har jag sett säljare som säljer kepsar i "klassiskt brittiskt tweedtyg". Kollar man sedan specifikationen på vad de innehåller så står det: 40% ull/60% polyester.
Det är då absolut inte längre fråga om ull och ännu mindre om tweed. Den rätta benämningen skall i stället vara ullblandning. Oseriös eller bara okunnig säljare, det får du avgöra.

1 kommentar:

  1. Anonym1/10/14

    Kan också rekommendera klassiska Lock & Co på St. James Street, London (uppfinnaren av kubben). De har en nätbutik med ordentliga tweedkepsar i olika modeller. Priserna är höga, men i gengäld håller kepsen en livstid.

    SvaraRadera