2013/12/06

Sprezzatura sprez, nonchalant klädstil där man töjer regler...

Ett uttryck som man hört litet till och från de senaste åren men som numera blir allt mer frekvent är "little sprez", eller sprezzatura som den korrekta italienska termen lyder. Kan det vara en reaktion på den ultraformella "Mad Men" looken som varit i ropet en stor del av början till 2000-talet. I alla händelser kan det innebära en återgång till en ledigare look och elegans, och stilmedvetna män med känsla för svängningar har uppmärksammat det hela. Det är inte helt fel att känna till "reglerna" för hur en man är välklädd, men sprezzatura handlar helt och hållet om hur man töjer dessa regler tillräckligt för att framstå annorlunda och ledigare.

Sprezzatura är ett italienskt koncept som härstammar från det tidiga 1500-talet. Baldassare Castiglione's kända verk "The Book of the Courtier" definierade iden som en blandning av den medeltida höviska herren med den nya renässansenmannen. Sprezzatura innebar en viss nonchalans, för att dölja alla konstigheter och få det man säger eller hur man uppträder framstå som helt utan ansträngning och nästan utan någon tanka på vad man gör

En knapp som lämnats oknäppt i kavajmanchetten, en slipsknut en aning på sniskan som om du knöt den på väg ut genom dörren, en voluminös näsduk i kavajfickan som ser ut att bara ha tryckts ned utan minsta tanke på utseendet hur det ser ut, det är sprezzatura.

Nyckeln till sprezzatura är att vara diskret, Man hör ofta frasen "regler är till för att brytas" tillsammans med sprez, men de har inte med varandra att göra. Många som skriver om stil och herrmode är därför helt fel ute, sprezzatura innebär nämligen att man tänjer på regler, men dom skall definitivt inte brytas. En stilmedveten gentleman bör känna till reglerna för att vara välklädd och hur man uppträder, men när det behärskas kan det vara dags att smakfullt töja på dom litet grand. Det visar att du är en man med god smak och stil, men dessutom att du har tillräckligt med självförtroende för att inte behöva kontrollera dig själv i spegeln. Du vet redan att du ser bra ut.

Olyckligtvis så har spreztrenden nyligen gått över till att bli en korsning mellan påfågeldans och clowneri, med exemplar "en masse" på de flesta modeveckor. Dom är helt klart genomtänkta och planerade och medvetet bara för mycket. Den raka motsatsen till vad sprezzatura innebär.

Spretzzatura rätt genomförd, förmedlar charm och ett ledigt självförtroende. När det går fel, blir det bara ett sorgligt spektakel. Så till alla yngre män ni som bär oknäppta Double Monk-skor, uppvikt skjortkrage och slipsen svängande lägre än "du vet vad". Stopp, stanna, gå hem, studera grunderna, gör om och gör rätt. Alternativt följ nedanstående fem enkla regler så hamnar du på rätt kurs.

<< Sprezzatura som gått helt åt skogen.









Sprezzaturaregler

1. Bär alltid kläder som passar och sitter bra. Inte bara en regel för spretzzatura, utan en regel för livet. Om de sitter bra kan du bara kasta på dig dom på väg ut genom dörren, du vet att du ser bra ut och det är essensen av sprezzatura.
2. Var återhållsam. Sprez handlar inte om att dra uppmärksamhet till sig med starka färger och massor av stöniga tillbehör, det är påfågeldans. Bli inte den typen.
3. Skryt inte. Ingen gillar en märkessnobb. Sprez handlar om att du är så komfortabel i det du bär att du inte bryr dig om vilket märke det är eller vad det kostar. Din framtoning talar om för människor att du är välklädd och inte bryr dig om sådana småsaker.
4. Lär av mästarna. Börja med sprezzaikoner som Gianni Agnielli, Luca Di Montezemolo, Luciano Barbera, Ralph Lauren och Michael Bastian. Var helt klar över att dessa herrar är bättre på det här än du någonsin kommer att bli, satsa därför på att ta små steg genom att följa deras exempel.
5. Det handlar inte om att inte bry sig, Det handlar däremot om att inte oroas över småsaker som att slipsen är lite ur fas eller glömma att knäppa ned kragen. Du skall bry dig om hur du är klädd, men låta ett fåtal detaljer halka in i perfekt ofullkomlighet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar